ANALYSIS OF TOURIST ATTRACTIONS - A POST COVID 19 PERSPECTIVE

  • Amada Torres-González Instituto Tecnológico Superior de la Región Sierra
  • Claudia Gabriela Aguilar Olivé Instituto Tecnológico Superior de la Región Sierra
  • Pedro Ramon-Hernández Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas
Keywords: tourism, covid19, alternative tourism

Abstract

Tabasco, a state of the Mexican Republic with enormous natural and cultural wealth, which for decades stood out for its business tourism, this being the strongest activity in terms of tourism, -even though there is a large presence of the oil sector in the area -. In recent years, particularly alternative tourism has had a greater participation in this sector, which has led to the establishment of various strategies to promote it; Since the emergence of SARS-CoV-2, in Tabasco as in almost the whole world, the tourism sector has been one of the most vulnerable, which forces us to identify some of the effects that have had the most impact on the sector, for Therefore, the objective in this work is to identify the conditions of the post-COVID-19 tourist attractions, in the Coconá Caves, the Botanical Garden of God and the Agua Blanca State Park in the municipalities of Teapa, Tacotalpa and Macuspana, which make up the route " Adventure in the Sierra” in the state of Tabasco, Mexico; For this, on-site visits were made to assess the current conditions, a semi-structured interview was applied. It is observed in the results that the places are kept in conditions to receive visitors, although the influx during the quarantine by COVID-19 decreased drastically, some of its services had to be closed and modifications made in the visit, processes so that with the safety and hygiene measures applied could prevent contagion among both employees and visitors. Gradually the number of visitors has been increasing, predominantly local tourists.

References

Unión de secretarios de turismo de México [ASETUR]. (2020). Mantener fuentes de empleo una prioridad pese a freno del turismo por el covid 19 asetur.
Avalos, V. R., Elia, D., Mu, R., y Jurado, A. M. (2021). El petróleo en Tabasco: propuesta para una periodización. Revista Mexicana de Sociología, 1, 129–155.
Centro Europeo y Posgrado [CEUPE], (2020). ¿Qué importancia económica tiene el turismo? In Ceupe.Com.
Comisión Nacional del Agua [CONAGUA]. (2014). Programa de Medidas Preventivas y de Mitigación de la Sequía en el Consejo de Cuenca de los Ríos Grijalva y Usumacinta.
Comité de planeación para el desarrollo del estado de Tabasco [COPLADET] (2019). Programa sectorial de desarrollo turístico Vol. 1.
Córdova L. C. E., Jaramillo Villanueva, J. L., Córdova Ávalos, V., Carranza Cerda, I., y Morales Jiménez, J. (2018). Chocolate casero tradicional en la región de la Chontalpa Tabasco, México: actores y saberes locales. Estudios Sociales, 28 (22), 1-27
Díaz-Bravo, P., Díaz-Bravo, L., Torruco-García, U., Martínez-Hernández, M., y Varela-Ruiz, M. (2013). La entrevista, recurso flexible y dinámico. Inv Ed Med, 2 (7), 162–167.
Diario Oficial de la Federación [DOF] (2016). Declaración general de protección de la denominación de origen “cacao Grijalva.”
Flores, D, R. R. (2021). La crisis del turismo en el Santuario Histórico de Machu Picchu frente a la pandemia del COVID 19 The tourism crisis in the Historic Sanctuary of Machupicchu in the face of the COVID 19 pandemic. Ciencia Latina, Revista Multidisciplinar, 2215, 1017–1029.
García, A., y Kauffer, E. (2011). Las cuencas compartidas entre México, Guatemala y Belice: Un acercamiento a su delimitación y problemática general. Frontera Norte, 23(45), 131–161. https://doi.org/10.17428/rfn.v23i45.840
Gössling, S., Scott, D., y Hall, C. M. (2020). Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 1 (29), 1–20.
Guzmán, A., y Mayo Castro, A. (2016). Evaluación de los atractivos turísticos de Tabasco, México. International Journal of Scientific Management and Tourism, 2(2), 151–161.
Hernández-Sampieri, R., y Mendoza, C. P. (2018). Metodología de la Investigación (M. G. Hill, Ed.).
Instituto Mexicano de Propiedad Intelectual (IMPI), I. N. de los P. I. (2015). Presentación Atlas de los Pueblos Indígenas.
Instituto Nacional de Ecología y Cambio Climático (INECC). (2007). La cuenca de los ríos Grijalva y Usumacinta.
Oliveras, J. M. (2007). La elaboración del chocolate, una técnica dulce y ecológica. Técnica Industrial, 268, 47–51.
Patiño, M. P., y Cruz, G. (2020). Las medidas adoptadas por las entidades federativas ante la emergencia del Covid-19. Dirección General De Difusión Y Publicaciones, 7, 166.
Salinas, J. A., Guaita, J. M., y Martín, J. M. (2022). An analysis of the competitiveness of the tourism industry in a context of economic recovery following the COVID19 pandemic. Technological Forecasting and Social Change, 174, 1-10
Santiago, D. (2018). Chocolate: herencia mesoamericana para el mundo. Ciencia, 69(8), 1-8.
Secretaría de Economía [SE] (2016). Información económica y estatal Tabasco.
Secretaría de Turismo México [SECTUR] (2019). Resultados de la Actividad Turística. Enero 2019. 32.
Secretaria de Turismo México [SECTUR] (2020). Resultados de la Actividad Turística Diciembre 2020.
Secretaria de Turismo México [SECTUR] (2013). Agendas de Competencia de los destinos Turísticos de México. Modelo de Implantación y Establecimiento de Las Agendas de Competitividad Turística Del Destino Villahermosa, 443.
Secretaría para el desarrollo económico y la competitividad [SEDEC], (2022). Destino estratégico de inversión y de oportunidades comerciales.
Organización Mundial de Turismo OMT. (2019). Glosario de términos de turismo | OMT. In Glosario de términos turísticos (p. 20).
Volkmann, C., Tokarski, K., Dincă, V., y Bogdan, A. (2021). The Impact of COVID-19 on Romanian Tourism. An Explorative Case Study on Prahova County, Romania. Amfiteatru Economic, 23(56), 163–163. https://doi.org/10.24818/EA/2021/56/196
Zentella, A. (2021 Turismo de naturaleza como potencial para el desarrollo regional en la cuenca hidrográfica almandro). [Tesis de maestría publicada], Universidad Juárez Autónoma de Tabasco.
Zepeda, A., Medina, L. T., y Flores, A. M. (2020). Política turística ante el COVID-19: el caso de México. Dimensiones Turísticas, 4, 69 - 94
Published
2022-04-01
How to Cite
Torres-González, A., Aguilar Olivé, C. G., & Ramon-Hernández, P. (2022, April 1). ANALYSIS OF TOURIST ATTRACTIONS - A POST COVID 19 PERSPECTIVE. Journal of Tourism and Heritage Research, 5(2), 61-76. Retrieved from https://jthr.es/index.php/journal/article/view/358