The native products of the province of huánuco as an alternative for the development of novo andina 2018

  • Manuel Alberto Mori Paredes University Cesar Vallejo. Callao
  • Arcelia Olga Rojas Salazar Universidad Nacional del Callao
  • Aida Contreras Yalan Universidad Nacional Hermilio Valdizan
Keywords: native products, novo andina, gastronomic trends, promotion of the promotion

Abstract

The present research work entitled "Native products of the province of Huanuco as an alternative for the development of Novo andina 2018 food" was carried out on a sample of 200 people applying and during the entire investigation to pursue the identification of potential native products of the province of Huanuco and description, with the new gastronomic trends of the market to promote the promotion thereof; the method used was the descriptive explanatory; for the phase of results and discussion descriptive statistics allowing to access reliable results, using a significance level of 5%, for the hypotheses raised in the study was used.

Author Biographies

Manuel Alberto Mori Paredes, University Cesar Vallejo. Callao

University Cesar Vallejo. Callao

Perú

Arcelia Olga Rojas Salazar, Universidad Nacional del Callao

Universidad Nacional del Callao

Perú

Aida Contreras Yalan, Universidad Nacional Hermilio Valdizan

Universidad Nacional Hermilio Valdizan

Perú

References

Alvarado, U. y Blasco, T. (2008) Alimentos bromatología. Segunda Edición. Lima – Perú.

Blanco, T. (2016) Alimentos nativos del Perú al mundo. Universidad San Ignacio de Loyola.
Editorial USIL. Lima – Perú.

Benavides, G. (2002). Alimentación y Gastronomía: II Coloquio internacional de gastronomía patrimonio y turismo. Universidad San Martin de Porres. Lima-Perú.

Bonifaz, L. (2007). Estudio nutricional del chocho. Sanitación, Innovación y propuesta.
Universidad Tecnológica Equinoccial. Facultad de Posgrado.

Collazos, C. (2013). La composición de los alimentos de mayor consumo en el Perú (9ª ed). Lima: Ministerio del Perú.

Collazos, C (1996). Tablas Peruanas de composición de alimentos (7 a ed.). Lima: Ministerio de salud, instituto Nacional de salud, centro Nacional de alimentación nutricional del Perú
Enciclopedia Océano (2013). Variedad de la flora Peruana.

Millán, M.G., Hernández, R., & Navajas, V. (2016). The study of gastronomic tourism in Cordoba and the association of the cuisine. An econometric analysis. Tourism and hospitality management, 22 (2), 173-191

Pulgar, V. (1981).Geografía del Perú, las ocho regiones naturales del Perú. Lima-Perú.

Revista Agronotivias. (2013, 20 de abril. Los andenes ó pata pata una solución ancestral para nuestros problemas de hoy.

Robinson. D. (1991). Bioquímica y valor nutritivo de los alimentos. Zaragoza: Editorial Acribia

Tapia, E. (1993). Semillas Andinas: El banco de oro. Concytec. Primera edición. A&B S.A.
Lima – Perú.

Torres, R.C. (1984). Estudio nutricional de la maca ( Lepidum meyeni Walp) y su aplicación en la elaboración de una bebida base ( Tesis de doctorado) Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.

Universidad San Martín de Porres (2005). Desde los andes al mundo, saber y saber: Primer
Congreso para la preservación y difusión de las cocinas regionales de los países andinos.
Escuela Profesional de Turismo y Hotelería Lima-Perú.

Weoerbauer, A. (2002), Enciclopedia temática del Perú, la flora Peruana, Tomo II, Capitulo III: Fitogeografía de los Andes Peruanos. Editorial Mia Batres.

Wus, W (2003). Guía de especies de la flora y la fauna silvestres, En: W. Wust (Ed). Santuarios Naturales del Perú.

Zapata, S. (2006) Diccionario de la gastronomía peruana tradicional. Universidad San Martín de Porres. Primera edición. Editorial Fimart S.AC. Lima – Perú.
Published
2019-07-09
How to Cite
Mori Paredes, M. A., Rojas Salazar, A. O., & Contreras Yalan, A. (2019, July 9). The native products of the province of huánuco as an alternative for the development of novo andina 2018. Journal of Tourism and Heritage Research, 2(3), 213-226. Retrieved from https://jthr.es/index.php/journal/article/view/75