Analysis of the handicraft production chain in microenterprises

  • Amada Torres-González Tecnológico Nacional de México/ITS de la Región Sierra
  • Claudia Gabriela Aguilar-Olivé Tecnológico Nacional de México/ITS de la Región Sierra
  • Kenia Ivett García Cruz Tecnológico Nacional de México/ITS de la Región Sierra
  • Yara Guadalupe del S. Torres Rodríguez Tecnológico Nacional de México/ITS de la Región Sierra
Keywords: Production chain, tourism, micro-enterprise, crafts

Abstract

Handicrafts are a cultural legacy of great importance; however, they face challenges to their development. Therefore, the objective of this research is to identify the practices within the production chain of microenterprises that manufacture wicker handicraft products in the magic town of Tapijulapa, Tabasco, México, with the purpose of proposing strategies to improve their performance and competitiveness. A quantitative, descriptive, cross-sectional, and non-experimental approach was used. For data collection, a research instrument was applied that included the production chain variable with the dimensions of manufacturing, marketing, service, human resources, infrastructure, and technology. A total of 27 wicker workshops participated in the study. The evidence found reveals that the main weaknesses in the production processes include the limited availability of inputs, insufficient infrastructure to optimize production, as well as restrictions on access to raw materials and human capital. Therefore, it is suggested to implement specialized training and to develop strategies that strengthen each of the elements of the production chain and enhance their integration in order to generate value.

References

Bada, L. M., & Rivas, L. A. (2009). Tipología y modelos de cadenas productivas en las Mipymes. Lebret, 1. https://revistas.ustabuca.edu.co/index.php/LEBRET/article/view/662
Cañarte-Quimis, L. Y., Flores-Vélez, N. T., & Suárez-Delgado, K. E. (2022). La Cadena de Valor como Herramienta Innovadora para la Sostenibilidad de la Comercialización de Hortalizas. Revista Científica Dominio de Las Ciencias, 8(1), 121–135. https://doi.org/10.23857/dc.v8i1.2562
Cayeros, S. E., Robles Zepeda, F. J., & Soto, E. (2020). Cadenas Productivas y Cadenas de Valor. EDUCATECONCIENCIA, 10(11), 6–12. https://doi.org/10.58299/edu.v10i11.238
Cifuentes, W., Pérez, M. J., & Gil-Casares Mesoneros-Romanos, M. (2011). Metodología de Análisis de Cadenas Productivas bajo el Enfoque de Cadenas de Valor. https://www.codespa.org/app/uploads/metodologias-analisis-bajo-enfoque-cadenas-de-valor.pdf
Curiel, U. G., Damián, J., & Martínez, C. J. (2020). Cadenas productivas: Análisis del desempeño económico de la manufactura en Oaxaca. Contraste Regional, 8(15). https://www.ciisder.mx/images/revista/contraste-regional-15/72_Cadenas_productivas_Anlisis_del_desempeo_econmico_de_la_manufactura_en_Oaxaca_Mxico.pdf
González, M. J., Maldonado-Matute, J. M., Armijos, A. C., & Arteaga Ortiz, M. I. (2025). Herramienta de evaluación de la cadena de valor en empresas del sector turístico: caso restaurantes. 360: Revista de Ciencias de La Gestión. https://doi.org/10.18800/360gestion.202510.004
Hernández-Castorena, R., Carvajal, A. R., & Adriano, B. (2023). Cadena de Valor: Estrategia de Competitividad en la Pyme Manufacturera de Aguascalientes. Repositorio De La Red Internacional De Investigadores En Competitividad, 16 (16), 744–759. https://riico.net/index.php/riico/article/view/2110
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2024). Estadística a propósito del Día Internacional de las Micro, Pequeñas y Medianas Empresas. https://www.inegi.org.mx/programas/dn/2023/
Instituto Nacional de Estadística y Geografía [INEGI]. (2023). Estadísticas a propósito del día internacional del artesano. https://inegi.org.mx/contenidos/saladeprensa/aproposito/2023/EAP_ART23.pdf
Isaza, J. G. (2008). Cadenas Productivas. Enfoques y Precisiones Conceptuales. Sotavento MBA, 11, 8–25. https://revistas.uexternado.edu.co/index.php/sotavento/article/view/1602
Londoño, I. C., & Botero, J. J. (2012). Aproximación al concepto de cadena de valor a la luz de la Teoría de Michael Porter. Sinapsis, 4(4), 31–43. https://app.eam.edu.co/ojs/index.php/sinapis/article/view/160
Mendoza, M., & López, A. (2024). Alcances e importancia de la cadena de valor como herramienta de diagnóstico y análisis para micro y pequeños negocios gastronómicos. Región y Sociedad, 36(e1845), 1–28. https://doi.org/10.22198/rys2024/36/1845
Nutz, N., & Sievers, M. (2016). Guía General para el Desarrollo de Cadenas de Valor (Organización Internacional del Trabajo, Ed.).
Pérez, D. M., & Neme, S. (2021). Cadena de valor en la artesanía textil: el caso de la tira bordada tabasqueña. Nova Scientia, 13(26). https://doi.org/10.21640/ns.v13i26.2754
Porter M. (1987). Ventaja Competitiva (The Free Press, Ed.).
Quiroz, A. M. (2021). Evaluación de la cadena de valor de la producción del aceite de palta peruana y propuestas competitivas. Ingeniería Industrial, 41, 151–170. https://doi.org/10.26439/ing.ind2021.n41.5543
Ramírez M., R. I., Ríos-Pérez, J. D., Lay R., N. D., & Ramírez Molina, R. J. (2021). Estrategias empresariales y cadena de valor en mercados sostenibles: Una revisión teórica. Revista de Ciencias Sociales, XXVII(Especial 4), 147–161. https://produccioncientificaluz.org/index.php/rcs/article/view/36999
Rojas H., D., Saab M., A. Y., Espinosa M., E. G., Cabrera P., N., & Cabrera., N. (2023). Cadena de valor para la producción del carbón vegetal en Cuba. RECAI, 12(34). https://recai.uaemex.mx
Suárez, A. (2025, May 28). Tejiendo historia; Tapijulapa rinde tributo al arte que lo hace único. Https://Www.Tabascohoy.Com/Tejiendo-Historia-Tapijulapa-Rinde-Tributo-al-Arte-Que-Lo-Hace-Unico/.
Tomta, D., & Chiatchoua, C. (2009). Cadenas productivas y productividad de las Mipymes. Criterio Libre ▪, 7(11), 145–164. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3227605
Vergiú Canto, J. (2013). Producción y Gestión Value Chain management aS a tool for SerViCe Company. Jorge Vergiú Canto Ind. Data, 16(1), 17–28. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81629469003
Published
2025-10-17
How to Cite
Torres-González, A., Aguilar-Olivé, C. G., García Cruz, K. I., & Torres Rodríguez, Y. G. del S. (2025, October 17). Analysis of the handicraft production chain in microenterprises. Journal of Tourism and Heritage Research, 8(3), 97-110. Retrieved from https://jthr.es/index.php/journal/article/view/705