NATURE TOURISM IN THE RURAL ENVIRONMENT; THE HISTORICAL LANSCAPE OF PIMENTÓN DE LA VERA (CÁCERES, EXTREMADURA, ESPAÑA)
Abstract
Due to what has happened worldwide in reference to Covid, it is necessary to promote rural areas affected by social and economic restrictions, betting on the revaluation of the natural environment through the selection of elements that facilitate their integration into what we call nature tourism. In the province of Cáceres, peppers have been sown since 1493 and produced the coveted Paprika “Pimentón de la Vera” with Protected Designation of Origin since 2005, currently hosting more than 600 farmers and 17 industrialists.
The objective of this research is to put Nature Tourism into practice in response to the fact that rural development policies are increasingly betting on encouraging agricultural production and propose territorial projects with cultural identity that benefit the resident population through the enhancement of their heritage and landscape. Methodologically, after knowing the history and analyzing its built and natural heritage, territorial units and landscape units will be made in order to establish those milestones that are required to be part of the tourist offer.
Finally, it will be verified that tourism is possible in rural areas where the local economy is reactivated through the enhancement of a spectacular landscape, where the anthropized nature due to the infinite plantations of the precious vegetable, benefits the practice of a Nature Tourism that can be enjoyed with all the necessary security measures after a pandemic.
References
AAVV (2013). Denominación de Origen Protegida. Pliego de condiciones. Disponible en http://doe.juntaex.es/pdfs/doe/2013/610o/13050072.pdf
AAVV (2021). Comarca de la Vera. Disponible en http://www.comarcadelavera.com/ visitanos/historia
AAVV (2021): Denominación de Origen Pimentón de La Vera. Consejo regulador. Disponible en https://pimentonvera-origen.com/
Bartolomé, T; Coleto, JM; Velázquez, R (2015). Historia de las plantas II. La historia del pimiento. Disponible en https://www.unex.es/conoce-la-uex/centros /eia/archivos/iag/2015/
Cañadas, P (2020). Ruta cultural por los paisajes del pimentón de la comarca de La Vera (Cáceres): de la tradición a la innovación en el patrimonio urbano- cultural con valor etnológico. TFG_20. Disponible en https://idus.us.es/handle/11441/104074
Carrasco, JM (2008). Programas de actuación en las vías pecuarias de Extremadura. Congreso Nacional de Medio Ambiente, Conama 9. Disponible en http://www.premioconama.org/conama9/paginas
CNIG (2021). Centro de descargas del Centro Nacional de Información Geográfica. Disponible en http://centrodedescargas.cnig.es/CentroDescargas/
DOE (2021). Diario Oficial de Extremadura. Disponible en http://doe.juntaex.es/pdfs/doe/2019/2400o/19081389.pdf
EMBALSES.NET (2021). Estado de los embalses y pantanos de España. Disponible en https://www.embalses.net/pantano-1085-rosarito.html
Ensenada (1753). Catastro de Ensenada. Disponible en http://pares.mcu.es/Catastro/
Fondo documental gobex (2021). Fondo documental de vías pecuarias. Disponible en https://web.archive.org/web/20110514001825/
López, M; Hidalgo, J; Prieto, M (1885-89). Diccionario enciclopédico de agricultura, ganadería e industrias rurales. Tomo VII. Editorial Viuda e Hijos de J Cuesta. (Madrid). Disponible en http://bdh.bne.es/bnesearch/detalle/bdh0000004923
Luxán, S (2015). Cultivo, abastecimiento y estanco del tabaco en España en el tránsito del Antiguo Régimen al Estado Liberal. Disponible en https://accedacris.ulpgc.es/handle /10553/56299
Madoz, P (1845). Collado de la Vera. Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España, Vol 6. Disponible en http://www.cervantesvirtual.com/
Madoz, P (1845). Cuacos de Yuste. Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España, Vol 7. Disponible en http://www.cervantesvirtual.com/
Madoz, P (1845). Jaraíz. Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España, Vol. 9. Disponible en http://www.cervantesvirtual.com/
Maqueda, A; Jiménez, JL; Mordillo, A (2003). Las vías pecuarias en Extremadura. Disponible en https://www.unex.es/conoce-la-uex/centros/eia/archivos/iag/2003/
Martín, T (2001). Desamortización y élites locales en la Vera de Plasencia. Disponible en https://chdetrujillo.com/desamortizacion-y-elites-locales-en-la-vera-de- plasencia/
Martínez, N; Goytia, L; Cañadas, P (2020). Paisajes del Pimentón de la Vera de Cáceres: de la tradición a la innovación. Editorial Liceus Siglo XXI SSL. ISBN- 978-84- 121926-2-9. Disponible en https://www.liceus.com/ producto/paisajes-del-pimenton-de-la-vera-de-Cáceres
Plan Territorial de la Vera (2008). Disponible en http://sitex.gobex.es/SITEX/ ptofiguras/viewsigcat/38285
Sánchez, M (2000). El pimentón y sus consecuencias sociales y económicas en La Vera a través de la Historia. Disponible en https://chdetrujillo.com/el-pimenton-y-sus- consecuencias-sociales-y-economicas-en-la-vera-a-traves-de-la-historia/
Sariego, I (2016). The Tourist Route of Charles V: firs steps to the creation of product. Editorial ReseachGate. Disponible en ttps://www.researchgate.net/publication/301552033
SGAPC (2017). Análisis y prospectiva. Serie Medio Ambiente. https://www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/
SITEX (2021). Planimetría histórica. Centro de descargas del Sistema de Información Territorial de Extremadura. Disponible en http://sitex.gobex.es/SITEX/ centrodescargas/viewsubcategoria/7#
Serradilla, J (1998). El Pimentón de la Vera. Su historia, elaboración y utilización en la chacinería y cocina tradicional. Colección Monografías. Editorial Secretaría General Técnica de la Consejería de Agricultura y Comercio de la Junta de Extremadura. ISBN_84-810-7026-2
Verde, S (1537). Colón y los florentinos. Cartas recogidas por Consuelo Varela 1988. Editorial Alianza. Madrid. ISBN_ 84-206-4222-3
Visor vias pecuarias (2021). Visor vías pecuarias de Extremadura. Disponible en http://visorviaspecuarias.gobex.es/
Zapata, M; Bañón, S; Cabrera, P (1992). El pimiento para pimentón. Ediciones Mundi- Prensa. Madrid. ISBN_84-711-4372-3
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
1.The works published in this magazine are subject to the following terms: Tourism Research Association (the publisher) preserves the patrimonial rights (copyright) of the published works, and favors and allows the reuse of them under the license of use indicated in point 2.
© Investur, 2017
2.The works are published in the electronic edition of the magazine under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivative 3.0 Spain (legal text) license. They can be copied, used, disseminated, transmitted and publicly displayed, provided that: i) the authorship and the original source of their publication (journal, editorial and URL of the work) are cited; ii) are not used for commercial purposes; iii) the existence and specifications of this license are mentioned.
3. Self-file conditions. Authors are allowed and encouraged to disseminate electronically the pre-print versions (version before being evaluated) and / or post-print (version evaluated and accepted for publication) of their works before publication, since it favors their circulation and earlier dissemination and with it a possible increase in its citation and scope among the academic community.