REVALORIZATION AND VISIBILIZATIÓN OF ANDEAN GASTRONOMY THROUGH CULTURAL TOURISM, CASE STUDY: THE PACHAMANCA (POT EARTH)

  • Sonia Lorena Arellano Guerrón
  • Dayané Mabel Arroyo Mera
Keywords: Cultural Tourism, Gastronomic Tourism, Pachamanca, Ancestral Knowledge, Andean Cosmovision.

Abstract

Three indigenous communities from the north of Ecuador, bet on the diversification of their services through the recovery and practice of an ancient cooking technique called Pachamanca (Pacha = earth, Manca = pot), cooking food in a hole dug in the ground , to later share the food through a pamba mesa (general table); an event that has become a new alternative for tourism development, achieving dynamism in the economy of the territories with the consequent improvement in the quality of life of its inhabitants.

The rural communities Angochagua, La Rinconada and La Magdalena, see in this practice an opportunity to recover, revalue their knowledge and strengthen their territories in order to satisfy the need of increasingly informed and demanding travelers. From a case study, with a qualitative approach, ancestral culinary knowledge is used as a tool to understand the synergy that is created between Andean cosmovision, cultural tourism, cultural identity and the good living of the people.

Author Biographies

Sonia Lorena Arellano Guerrón

University of Girona

Dayané Mabel Arroyo Mera

Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ibarra

References

Castillo Posadas, A. (2014). Pachamanca: la cosmovisión andina a través de la alimentación. (Revista Lienzo, Ed.), Universidad de Lima. Lima: Universidad de Lima. https://doi.org/ISSN: 1025-9902

López-Guzmán, T., María, S., & Cañizares, S. (2012). La gastronomía como motivación para viajar. Un estudio sobre el turismo culinario en Córdoba Title: Gastronomy as a motivation for travel. A study of culinary tourism in Cordoba, 10. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2012.10.072



Richards, G. (1997). Production and consumption of European cultural tourism. Annals of Tourism Research, (23), 261-283.

Santana Talavera, A. (2003a). Turismo cultural, culturas turísticas. Horizontes Antropológicos, 9(20), 31-57. https://doi.org/10.1590/S0104-71832003000200003

Santana Talavera, A. (2003b). Turismo cultural, culturas turísticas. Horizontes Antropológicos, 9(20), 31-57. https://doi.org/10.1590/S0104-71832003000200003

Websites

Aguas, C. (2018). Zuleta, segundo destino turístico en Imbabura, según encuesta. Recuperado 24 de noviembre de 2018, a partir de https://www.elnorte.ec/ibarra/zuleta-segundo-destino-turistico-en-imbabura-segun-encuesta-XA211088

Ariancén, J. (2014). La historia de la Pachamanca. Recuperado 17 de abril de 2018, a partir de https://www.historiacocina.com/historia/articulos/pachamanca.htm

Avilés, E. (2018). Ayllus - Historia del Ecuador | Enciclopedia Del Ecuador. Recuperado 10 de febrero de 2018, a partir de http://www.enciclopediadelecuador.com/historia-del-ecuador/ayllus/
Diario La Hora. (2016, octubre 14). La pachamanka, ritual de alimentación indígena. Recuperado a partir de https://lahora.com.ec/noticia/1101992542/noticia

Landó, M. (2017a). Historia de la Pachamanca: Conoce la receta de este delicioso plato peruano. Recuperado 16 de marzo de 2018, a partir de http://blog.redbus.pe/gastronomia/origen-de-la-pachamanca-peru-receta-como-preparar/

Landó María. (2017b). Historia de la Pachamanca: Conoce la receta de este delicioso plato peruano. Recuperado 17 de marzo de 2018, a partir de http://blog.redbus.pe/gastronomia/origen-de-la-pachamanca-peru-receta-como-preparar/

Mercado-Idoeta, C. (2015). Turismo gastronómico ¿Transferencia de técnicas del turismo cultural y del turismo sensorial? Recuperado a partir de https://www.academia.edu/22023774/Turismo_gastronómico_Transferencia_de_técnicas_del_turismo_cultural_y_del_turismo_sensorial

OMT. (2017). Segundo informe de la OMT sobre turismo gastronómico: sostenibilidad y gastronomía | Organización Mundial del Turismo OMT. Recuperado 2 de mayo de 2018, a partir de http://media.unwto.org/es/press-release/2017-05-25/segundo-informe-de-la-omt-sobre-turismo-gastronomico-sostenibilidad-y-gastr

PROMOCIÓN PERÚ (PROMPERÚ). (2018). La ancestral Pachamanca peruana. Recuperado 20 de septiembre de 2018, a partir de https://peru.info/es-lat/gastronomia/noticias/2/13/la-ancestral-pachamanca-peruana

Rosales, J. L. (2016). Zuleta ofrece varias opciones al visitante. Recuperado 24 de enero de 2018, a partir de https://www.elcomercio.com/tendencias/zuleta-turismo-paisaje-gastronomia-imbabura.html

Swiderska, K. (2018). ¡Qué es el patrimonio Biocultural? Recuperado 17 de mayo de 2018, a partir de http://pubs.iied.org/pdfs/G04152.pdf

UNESCO. (2018). Turismo, entre la oportunidad y la amenaza. Recuperado 8 de septiembre de 2018, a partir de http://www.unesco.org/new/es/culture/themes/underwater-cultural-heritage/protection/threats/tourism/
Published
2019-10-01
How to Cite
Arellano Guerrón, S. L., & Arroyo Mera, D. M. (2019, October 1). REVALORIZATION AND VISIBILIZATIÓN OF ANDEAN GASTRONOMY THROUGH CULTURAL TOURISM, CASE STUDY: THE PACHAMANCA (POT EARTH). Journal of Tourism and Heritage Research, 2(4), 1-23. Retrieved from http://jthr.es/index.php/journal/article/view/98