Memory and transformation: cultural tourism and community revitalization in Chipilo, Mexico

  • María del Carmen Navarrete Torres Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
  • Cecilia García Muñoz Aparicio Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
  • Olga Beatriz Sánchez Rosado Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
Keywords: Chipilo, tradition, cultural tourism

Abstract

Cultural tourism seeks to enter the stories of cities that allow them to understand and learn information about other cultures, in order to appreciate their identity and local traditions.

The town of Chipilo by Francisco Javier Mina, located in the state of Puebla, is a community with history, language, culture and a peculiar aspect, which arises from the conjunction of the countryside of northern Italy in the 19th century and the rural space of Mexico current. It is an Italian town in Mexico where there is a unique way of speaking in the world. It was founded more than 140 years ago and its inhabitants preserve the tradition and language almost intact, which is a dialect from the northeast of the European country, which resulted in the Veneto Chipileño with influences from the Spanish spoken in the country. Although, it is not recognized as an official variant,

Of the 4,500 inhabitants, 3,800 are direct descendants of the founders who emigrated from Italy, when the government of Porfirio Díaz sought to modernize the country, attracting European migration with new production techniques. The objective was to investigate the cultural and natural heritage of Chipilo. A documentary investigation was carried out. Conclusions. There is great tourist and cultural potential. rural tourism and hiking can be developed.

References

Agudelo-López, M. (2015). Abraham Villegas de Gante, Fernando Cervantes Escoto, Alfredo Cesín Vargas, Angélica Espinoza Ortega, Arturo Hernández Montes, Armando Santos Moreno y Ángel Roberto Martínez Campos. 2014. Atlas de los quesos mexicanos genuinos. Agricultura, Sociedad Y Desarrollo, 12(2), 257–260.
Arjona, M. (1982). Conferencia Mundial sobre políticas culturales.
Baena, D. G. (1985). Metodología, técnicas de investigación, titulación, nuevas técnicas de investigación para el análisis del caos, la complejidad y las contradicciones.
El Universal Puebla
https://www.eluniversalpuebla.com.mx/economia-y-negocios/como-se-fundo-chipilo-el-pueblo-italiano-de-puebla-famoso-por-sus-quesos/ (consultado 9 de mayo de 2023)
Escapada H
https://www.escapadah.com/destinos/2023/1/16/chipilo-el-pueblito-llamado-la-pequena-italia-mexicana-con-los-mejores-quesos-7252.html (consultado 26 de septiembre de 2023).
Geertz, C. (2001). La interpretación de las culturas (Vol. 1). Barcelona: Gedisa.
Google (s.f.).[Vittorio’s Puebla y Atlixco]. Recuperado el 25 de septiembre de 2024 de https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1vZZv5y5HCKHfA3lier2qSW7PRLE&hl=en_US&ll=19.00014503519425%2C-98.3321039796142&z=12
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (s.f.). Consulta de indicadores sociodemográficos y económicos por área geográfica. https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2020/ I
Italiani.it
https://messico.italiani.it/chipilo-su-historia-y-el-reconocimiento-de-su-idioma/ (consultado 10 de septiembre de 2023).
Manuel, C. y Hélène, R. (2023). Programa pueblos mágicos de México: usos y desafíos de una política de turismo cultural. El caso de Coatepec, Veracruz.
Mena, M (2018,9 de abril) Así sobrevive la Colonia Italiana de Puebla al embate Comercial. El Sol de Puebla https://www.elsoldepuebla.com.mx/local/estado/asi-sobrevive-la-colonia-italiana-de-puebla-al-embate-comercial-puebla-1599915.html/
Puntodicontro
/https://puntodincontro.mx/es/2022/10/05/chipilo-el-140-aniversario-de-una-de-las-mas-conocidas-colonias-italianas (consultado 20 de agosto de 2023).
Rivera, R., & Peralta, A. (2016). Turismo cultural en México. Revista Reporte Anáhuac de Investigación Turística, 1(4), 4-23.
Travelbymexico
https://www.travelbymexico.com/ (consultado 17 de agosto de 2023).

UNESCO. https://es.unesco.org/sdgs (consultado 23 agosto de 2023).

Universidad Anahuac México (2016) Turismo cultural en México https://www.anahuac.mx/mexico/EscuelasyFacultades/turismo/sites/default/files/inline-files/Reporte04TurCultural.pdf
Zago B, José A. (1999). Los Cuah´tatarame del Chipíloc: Sep-Indautor.
Published
2024-10-16
How to Cite
Navarrete Torres, M. del C., García Muñoz Aparicio, C., & Sánchez Rosado, O. B. (2024, October 16). Memory and transformation: cultural tourism and community revitalization in Chipilo, Mexico. Journal of Tourism and Heritage Research, 7(4), 27-39. Retrieved from http://jthr.es/index.php/journal/article/view/616