Ecotouristic activity of local entrepreneurs in the sustainability of the historical sanctuary forest of Pómac

Keywords: Sustainable development, Ecotourism, Local enterprises, Protected Natural Area, Tourism activity

Abstract

The Historic Sanctuary of Pómac Forest (SHBP) is a Natural Protected Area (NPA), which is located in the department of Lambayeque - Peru, holds great cultural wealth because it is the cradle of Sicán and natural culture because it preserves and protects the densest formation of carob trees on the planet. It has positioned itself as an ideal destination for the development of tourism activity as an articulating axis among the different actors of the public, private, academy and local community sectors.

Currently, in the buffer zone of this NPA, exist local enterprises related to tourism and eco-tourism activities. The objective of this article is to describe the current situation of local enterprises in order to determine the impacts generated by tourism in the area and how they contribute to the sustainability of the SHBP.

Based on the qualitative methodology, field visits and semi-structured interviews were conducted that inquire about the characteristics and conditions of the tourist activity in the key axes of sustainability.

The result is to show how local enterprises are based on the development of ecotourism in an NPA, as well as to propose strategies that allow the integration of local enterprises and enhance the benefits that lead to an improvement in the quality of life of the inhabitants of the area; as well as generate conservation and preservation actions of the natural and cultural resources of the NPA.

 

References

Ashley, C. (2000). The Impacts of Tourism on Rural Livelihoods: Namibia’s Experience. ODI Working Paper 128. London: Overseas Development Institute

Cater, E. (2003). Between the devil and the deep blue sea: Dilemmas for marine ecotourism. In B. Garrod and J.C. Wilson (eds) Marine Ecotourism: Issues and Experiences (pp. 37–47)

Cater, E. (2006). Ecotourism as a Western construct. Journal of Ecotourism, 5, pp. 23–39.

Cañero Morales, P. M. (2018). Impactos del turismo comunitario y sostenibilidad en comunidades rurales de Puerto Plata (República Dominicana). Un análisis de la percepción de los residentes. Córdoba: Universidad de Córdoba.

Cartuche, D. V., Armijos, L. A., Romero, C. S., & Ocampo, C. H. (2019). Evaluación del desarrollo turístico en el Bosque Petrificado Puyango (BPP), sur del Ecuador. Espacios, 23.

Ceballos- Lascuráin, H. (1998). Ecoturismo. Naturaleza y Desarrollo Sostenible. Editorial: Diana. México.

Cole, S. (2006). Information and empowerment: The keys to achieving sustainable tourism. Journal of Sustainable Tourism, 629 - 644.

Cordero, J. (2017). Propuesta de un sistema de indicadores de sostenibilidad turística para destinos urbanos. Gestión Turística, Indicador, Sistema de Indicadores, 41 - 52.

Ezebilo, E., Mattsson, L., Afolami, C. (2010) Economic value of ecotourism to local communities in the Nigeria rainforest zone. Journal of Sustainable Development, vol. 3 n° 1, pp. 51-60

Fernández, M., Castillejos, B., & Ramírez, J. (2012). Empresas sociales y ecoturismo en bahías de huatulco, méxico Diagnóstico de la gestión empresarial. Universidad del Mar, 203 - 224.

García, I., Pompa, S, & López, A. (2017). Ecoturismo como herramienta para promover el empoderamiento: el caso del Ejido San Francisco en el Área de Protección de Flora y Fauna Sierra de Álvarez, San Luis Potosí. El periplo sustentable, (32), 00001.

Gessa, A., & Toledario, N. (2011). Turismo, emprendimiento y sostenibilidad en los espacios naturales protegidos El caso de Andalucía - España. Estudios y perspectivas en turismo, 1154 - 1174.

Gonzáles, E. (2018). Ecoturismo y participación social en conservación: percepción de actores y perspectivas comunitarias asociadas a un emprendimiento ecoturístico de Campeche, México. México: Centro de investigación de estudios avanzados del Instituto Politécnico Nacional.

Gutiérrez, F., Cloquell, V., & Cloquell, V. (2012). Propuesta de un sistema de indicadores de sostenibilidad para áreas naturales con uso turístico, validado mediante consulta a terceros. Turismo Sociedad, 55 - 83

Fernández, M. & Vaillant, Y. (2010) “Capital social e innovación empresarial. El caso del Priorat, Catalunya”. Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros, 227: 49-77

Fernández, M. & Castillejos, B. (2011). Empresas sociales y ecoturismo en Bahía de Huatulco, México. Estudios y Perspectivas en Turismo. Volumen 21 (2012) pp. 203 – 224

Marajh, O., & Meadows, D. R. (1992). Ecotourism in Latin America and the Caribbean: Strategies and implications for development. Ponencia presentada en Envitour-Vienna, 92(10)

Oliveros, C., & Beltrán, J. (2017). Evaluación de la sustentabilidad de los prestadores de servicios turísticos del Parque Nacional Natural Tayrona en el departamento de Magdalena, Colombia. Universidad Distrital Francisco José de Caldas, 18.

Pérez, Y., & Nel Lo Endreu, M. (2013). Propuesta de indicadores para evaluar la sostenibilidad de la actividad turística. El caso del Valle de Viñales (Cuba). Anales de geografía, 193 - 210.

Rodríguez, S., Feder, V., & Fratucci, A. (2015). Impactos percibidos del turismo. Un estudio comparativo con residentes y trabajadores del sector en Rio de Janeiro-Brasil. Estudios y perspectivas, 115-134.

SERNANP. (2011). Plan Maestro Santuario Histórico Bosque de Pómac. Lima: SERNANP.

Tsaur, S. H., Lin, Y. C., & Lin, J. H. (2006). Evaluating ecotourism sustainability from the integrated perspective of resource, community and tourism. Tourism Management, 27, 640–653
Published
2020-07-01
How to Cite
Esparza Huamanchumo, R. M., Gamarra Flores, C. E., & Angeles Barrantes, D. (2020, July 1). Ecotouristic activity of local entrepreneurs in the sustainability of the historical sanctuary forest of Pómac. Journal of Tourism and Heritage Research, 3(3), 360-380. Retrieved from http://jthr.es/index.php/journal/article/view/216