Olive oil industrial heritage and tourist development. state-of-the-art
Abstract
The olive oil industrial heritage is being increasingly transformed into tourist resources all over the world. These industrial goods are often considered unique buildings, which can help the sustainable development of the territory and the economic progress of rural areas. They also contribute to preserving local culture, traditions, ancestral recipes or intangible heritage related to olive oil. These buildings are in different landscapes where have to be interpreted in the context of the heritage they take part of. This paper aims to broaden the knowledge related to olive oil industrial heritage and tourist activity. We have focused on a theoretical perspective based on a broad review of the literature in this regard. The results which have been achieved, helped us to deepen this issue from a conceptual point of view. Besides that, it was provided to tourism managers the opportunity to enhance the tourism development of a territory based on the olive oil industrial heritage. Key values were detected for this heritage, such as the current use of its facilities, their conservation, their identity, authenticity, traditions, technological changes, education or the history of the place where they are located.
References
Alberti, F.G. & Giusti, J.D. (2012). Cultural heritage, tourism and regional competitiveness: The M
otor Valley cluster. City, Culture and Society,3 (4), 261–273.
Aydeniz, N. E. K., & Taddonio, S. (2016). Positive conservation of an old olive oil factory in Ayvalik (Turkey)—Adaptive Reuse and Experience Design. New arch-international journal of contemporary architecture, 3(1), 45-56.
Ballesteros, E.R. & Ramírez, M.H. (2007) ‘Identity and community – reflections on the Development of mining heritage tourism in Southern Spain’. Tourism Management, 28 (3), 677–687.
Carrillo-Hidalgo, I., Casado-Montilla, J. & Pulido-Fernández, J. I. (2019). Características de la oferta de oleoturismo. Estructuración interna para operar en el mercado turístico. Revista Espacios, 40 (32).
Córdoba Ruiz, M. (2015). El patrimonio industrial de Puente Genil. Tesis doctoral. Universidad de Sevilla.
Córdoba-Ruiz, M. (2014). Puesta en valor del Patrimonio Industrial de Puente Genil: un enfoque didáctico, turístico y de ocio. In II Jornadas Andaluzas de Patrimonio Industrial y de la Obra Pública: 25, 26, 27 de octubre de 2012 (p. 66). Fundación Patrimonio Industrial de Andalucía.
Duarte Alonso, A. (2010). Olives, hospitality and tourism: a Western Australian perspective. British Food Journal, 112(1), 55-68.
Folgado-Fernández, J. A., Campón-Cerro, A. M., & Hernández-Mogollón, J. M. (2019). Potential of olive oil tourism in promoting local quality food products: A case study of the region of Extremadura, Spain. Heliyon, 5(10), e02653.
Hernández-Rojas, R., Millán, G., & CAVA, J. (2018). Análisis de la restauración y hospedaje en la ruta gastronómica del jamón del Valle de los Pedroches (Córdoba-España). Revista Espacios, 39, 40-56.
Jordano Barbudo, M. A. (2015). La plaza del Coso y los orígenes de la arquitectura protoindustrial en Baena. Ambitos: revista de estudios de ciencias sociales y humanidades, 34, 59-68.
Kavoura, A. & Stavrianea, A. (2014). Economic and social aspects from social media’s implementation as a strategic innovative marketing tool in the tourism industry. Procedia, Economics and Finance, 14, 303-312.
Llanas Salas, M. (2015). El molino del Duque de Montilla y la influencia del monopolio señorial en la arquitectura oleícola. Tesis Doctoral. Universidad de Córdoba.
López Gálvez, M.Y. (2012). De los molinos tradicionales a las fábricas: la primera industrialización y el uso de los nuevos materiales en las almazaras andaluzas del ochocientos. Córdoba: Asociación Cultural Patrimonio Industrial del Sur.
López Gálvez, M.Y.; Montes Tubio, Francisco; Burgos, E. & Moreno, A. (2012). Análisis tecnológico-funcional y arquitectónico de las almazaras cordobesas en la Edad Moderna. Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario.
López Gálvez, M.Y., Montes Tubío, F. de Paula & Moreno Vega, A. (coord.) (2013). Patrimonio Industrial Oleícola. Asociación Cultural Patrimonio Industrial del Sur (ACUPIS).
López Gálvez, M.Y. & Moreno Vega, A. (2014). La primera industrialización cordobesa del aceite de oliva (I): la introducción del hierro en las almazaras tradicionales. Jornadas Andaluzas de Patrimonio Industrial y de la Obra Pública (2. 2012. Cádiz).
López Gálvez, M.Y. & Montes Tubío, F. de Paula. (2014). La primera industrialización cordobesa del aceite de oliva (II): el capitalismo de base agraria y los grandes complejos agroalimentarios. Jornadas Andaluzas de Patrimonio Industrial y de la Obra Pública (2. 2012. Cádiz).
Marano-Marcolini, C., D’Auria, A. & Tregua, M. (2018): "Oleotourism Development in Jaén, Spain", Camilleri, M. (Ed.) The Branding of Tourist Destinations: Theoretical and Empirical Insights, Emerald Publishing Limited, 147-168.
https://doi.org/10.1108/978-1-78769-373-920181009.
Méndez Pérez, J.M., Moreno Martín, A. & Lorena Núñez, L. (2018). Conservación y difusión del patrimonio industrial de Quart de Poblet (Valencia) la antigua fábrica «Aceites Andrés». En Matamoros de Villa, Tendero Fernández, Alapont Martín & Alfonso Llorens (Coord.) Jornades d'Arqueologia de la Comunitat Valenciana: 2013-2015, pp. 415-423.
Millán Vázquez De La Torre, G. (2011). Las empresas alimentarias, nuevo motor del turismo industrial en la provincia de Córdoba. Análisis del perfil del turista. Rotur. Revista De Ocio Y Turismo, 4, 89-116.
Millán Vázquez de la Torre, M. G., Hidalgo, L. A., & Arjona Fuentes, J. M. (2015). El oleoturismo: una alternativa para preservar los paisajes del olivar y promover el desarrollo rural y regional de Andalucía (España). Revista de Geografía Norte Grande, 60, 195-214.
Millán Vázquez de la Torre, M. G. (2012). El turismo industrial minero en Cerro Muriano (España), pilar de fortalecimiento de la economía cordobesa. Kalpana, 7, 10-18.
Orgaz-Agüera, F. O., Moral-Cuadra, S. M., López-Guzmán, T. L., &Cañero-Morales, P. M. C. (2018). Características generales del oleoturismo y propuestas para futuras líneas de investigación. Estudios y perspectivas en turismo, 27, (3), 487-505.
Papapietro, M.A. & Gómez Delgado, B.M. (2014). Pervivencia de tecnologías preindustriales en la producción de aceite de oliva en la primera industrialización andaluza: las razones territoriales, económicas y sociales. Jornadas Andaluzas de Patrimonio Industrial y de la Obra Pública (2. 2012. Cádiz).
Monte, A. Palomares Alarcón, S. & Viscomi, P. (2018). Patrimonio industrial oleícola: un estudio comparativo entre el Salento (Puglia, Italia) y la provincia de Jaén (Andalucía, España). Boletín APIVA. Asociación de Patrimonio Industrial Valenciano, 1, 17-21.
Possolo de Saldanha, J. L. (2003). Arquitectura habitacional dispersa en el olivar del Alentejo interior. "Montes con Almazara en la provincia de Trastagna. [Tesis doctoral inédita]. Universidad de Sevilla.
Loures, L. (2008). Industrial heritage: The past in the future of the city. WSEAS Transactions on Environment and Development, 4,687–696.
Palomares Alarcón, S. (2019). 19th-century industrial architecture related to the “olive grove revolution” in the province of Jaén, Spain. Montero, Maria do Rosário & Ming Kong, Mário S. (Editors). Pereira Neto, Maria João (Co-editor). Modernity, Frontiers and Revolutions. London: Taylor and Francis Group, 2019. pp. 57-61.
(2016). Pan y aceite: arquitectura industrial en la provincial de Jaén. Un patrimonio a conservar. [Tesis doctoral inédita]. Universidad de Jaén.
(2015). La industria del olivar como productora de hábitats: El Palacio del Marqués de Viana. TICCIH-España (Coord.) Vivienda obrera en la ciudad industrial del s. XX. Gijón: CICEES, pp.145-150.
Palomares Alarcón, S & Viscomi, P. (2016). Diferentes maneras de salvaguardar el patrimonio agroindustrial en la Europa Mediterránea. En Actas y Memorias del 5º Seminario Internacional de Patrimonio agroindustrial. Patrimonio, Trascendencia y Oportunidad. 19-24 de septiembre de 2016, Lima, Perú. Lima: Comisión organizadora del 5º Seminario Internacional de Patrimonio Agroindustrial. Universidad Ricardo Palma. Rectorado. Instituto de Investigación de Patrimonio cultural. Editorial universitaria, pp. 375-385. ISBN: 978-612-47066-1-5.
Pérez Moral, L. (2014). La sociedad pallarés hermanos. Memoria pasada, apuesta futura. Tesis doctoral. Universidad de Córdoba.
Poria, Y., Biran, A., & Reichel, A. (2009). Visitors’ preferences for interpretation at heritage sites. Journal of Travel Research, 48(1), 92–105. doi:10.1177/0047287508328657.
Radhouance, C. (2015). Evolución histórica del cultivo del olivo, desarrollo local y oleoturismo. Impulso al desarrollo económico a través del Turismo: VIII jornadas de investigación en turismo, 105-127.
Ribera Gabandé, E. (2013) Introducción al aceite de oliva: del antiguo Egipto hasta el oleoturismo. En Patrimonio Industrial Oleícola Asociación Cultural Patrimonio Industrial del Sur (ACUPIS) Departamento de Ingeniería Gráfica y Geomática, Universidad de Córdoba (España).
Rodriguez-Cohard, J.C, & Parras, M. (2011). The olive growing agri-industrial district of Jaén and the international olive oils cluster. The Open Geography Journal, 4(1).
Ruiz-Guerra, I. (2011). Olive oil as a tourist resource: conceptual boundaries. Olivae, 115, 32-47.
Sánchez-Martínez, J., & Ortega-Ruiz, A(2016). El monocultivo olivarero jiennense: conformación histórica, valores patrimoniales y proyección cultural-turística. Cuadernos de turismo, 377-402.
Sánchez Narbón, B. (2017). El Diseño de almazaras como aportación a la cultura olivarera. Tesis Doctoral. Universidad de Córdoba.
Suárez Pecero, A. (2012). Paisajes agroindustriales del olivar y del aceite en Fuente del Maestre (Badajoz). Jornadas Andaluzas de Patrimonio Industrial y de la Obra Pública (1ª. 2010. Sevilla.).
Timothy, D., & Boyd, S. (2006). Heritage tourism in the 21st century: Valued traditions and new perspectives. Journal of Heritage Tourism, 1(1), 1–16. doi:10.1080/17438730608668462.
Xie, P. F. (2011). Authenticating ethnic tourism. Bristol: Channel view publications.
Yerliyurt, B., & Manisa, K. (2014). Re-use of traditional olive mills in the context of alternative tourism for sustainable social and ecologic environment; Industrial heritage at Ayvacık Coastal Area. ALAM CIPTA, International Journal of Sustainable Tropical Design Research and Practice, 7(2), 37-50.
Yildiz, G. & Sahin Guchan, N. (2018). An industrial heritage case study in Ayvalık: Ertem olive oil factory. Contemporary Urban Affairs, 2(3), 20-30. https://doi.org/10.25034/ijcua.2018.4715.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
1.The works published in this magazine are subject to the following terms: Tourism Research Association (the publisher) preserves the patrimonial rights (copyright) of the published works, and favors and allows the reuse of them under the license of use indicated in point 2.
© Investur, 2017
2.The works are published in the electronic edition of the magazine under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivative 3.0 Spain (legal text) license. They can be copied, used, disseminated, transmitted and publicly displayed, provided that: i) the authorship and the original source of their publication (journal, editorial and URL of the work) are cited; ii) are not used for commercial purposes; iii) the existence and specifications of this license are mentioned.
3. Self-file conditions. Authors are allowed and encouraged to disseminate electronically the pre-print versions (version before being evaluated) and / or post-print (version evaluated and accepted for publication) of their works before publication, since it favors their circulation and earlier dissemination and with it a possible increase in its citation and scope among the academic community.